Munster War Memorial

Oorlogsmonumenten

Het oorlogsgedenkteken Munster War Memorial te Ieper is beschermd als monument.

Het Munster War Memorial is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Gedenkteken bestaande uit een Keltisch kruis, getooid met bijzonder fijn vlechtwerk, waardoor het een grote artistieke waarde genereert. Ook de locatie van het gedenkteken, namelijk in de schaduw van de Ieperse Sint-Maartenskerk, draagt bij tot de artistieke waarde van dit gedenkteken, dat werd gerealiseerd door J.A. O'Connell uit Cork en A. Cremer uit Ieper. Het Keltische kruis is een uitheems element, dat onder meer toegepast wordt op gedenktekens van Ierse of Schotse makelij.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Janseniusstraat (Ieper)
Gedenkteken met Keltisch kruis ter herinnering aan de Ieren uit de provincie Munster die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken naar ontwerp van J.A. O'Connell, werd onthuld op 7 juli 1924.