Gedenkteken voor de Gebroeders Van Raemdonck en Amé Fiévez

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

Het gedenkteken voor de Gebroeders Van Raemdonck en Amé Fiévez is beschermd als monument. De bescherming omvat het monument met zijn onmiddellijke omgeving en het toegangspad vanaf het Ieperleekanaal.

Waarden

Het gedenkteken voor de Gebroeders Van Raemdonck & Fiévez is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

historische in casu architectuurhistorische en artistieke waarde: Gedenkteken uit 1933, met duidelijke kenmerken van de art deco, naar ontwerp van kunstschilder Karel De Bondt uit de Leiestreek, die ook de toegangsdeur tot de (later gedynamiteerde) crypte van de IJzertoren ontworpen had. In het gedenkteken zitten heel wat symbolische elementen vervat, waaronder het gebruik van restanten van de Duitse stelling bij het Stampkot, het doelwit van de nachtelijke aanval waarbij beide broers en Fiévez om het leven kwamen. De twee grote kruisen raken elkaars armen en symboliseren de broederliefde tussen Frans en Edward Van Raemdonck.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Gedenkteken ter herinnering aan de broers Van Raemdonck en de Waalse korporaal Fiévez, die er in de omgeving in maart 1917 het leven lieten. Volgens de Vlaamsgezinde traditie zijn beide broers in mekaars armen gestorven, als ultiem teken van broederliefde. Ze groeiden uit tot IJzersymbolen, symbolisch belangrijke figuren binnen de Vlaamse Beweging. De tweede IJzerbedevaart van 1921 trok naar deze plek, waar ze toen nog begraven lagen.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Van Raemdonckstraat (Ieper)
Gedenkteken ter herinnering aan de gebroeders Van Raemdonck en Amé Fiëvez, naar ontwerp van Karel De Bondt en Jan De Bondt en onthuld in 1933, opgetrokken met betonnen brokstukken afkomstig van het Duitse steunpunt "Stampkot". De gebroeders van Raemdonck groeiden uit tot één van de IJzersymbolen.