Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid en omgeving

De bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid te Izenberge, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde, volkskundige waarde en artistieke waarde van de kapel met zijn interieur en orgel als volgt werden gemotiveerd:

”historische - volkskundige waarde, als enige grote bedevaartkapel in het arrondissement Veurne, gebouwd circa 1653 en voltooid in 1663, die een belangrijke uiting vormt van het volksgeloof;

(kunst-) historische en artistieke waarde, als enige getuige in het arrondissement Veurne van een gaaf bewaard classicistisch gestoffeerd kapelinterieur uit de periode 1772-1777."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000484, Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid en omgeving, advies KCML (1985).

Waarden

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

in casu kunsthistorische waarde

Izenbergestraat (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden kleine tuin, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje. Herstellingswerken in 1948-1970. Eenbeukig kerkje met schip van drie traveeën en driezijdige koorsluiting, onder licht gebogen zadeldak (leien), gemarkeerd door centrale, octogonale dakruiter met ingesnoerde naaldspits (leien), gebouwd circa 1653 en voltooid in 1663.

Is de omvattende bescherming van

Orgel kapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

De bouwer van het oorspronkelijk orgel is A.J. Berger, 1773. Rond 1805, na de heropening der kerken, werd het instrument in orde gesteld door R. Germain.