Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteeldomein van Marke: park en omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kasteel van Marke met omgeving

Beschrijving

De bescherming als landschap omvat het park en de omgeving van kasteel van Marke, met inbegrip van enkele aanhorigheden. Het landhuis zelf behoort niet tot deze bescherming, maar is apart als monument beschermd.

Waarden

De bijhorigheden van voormeld kasteel en het omgevend park is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Herdenkingskruis en kapel

Kasteeldreef (Kortrijk)
Bij de ingang van de dreef staat een hardstenen kruis met onder een doodshoofd het opschrift "Memorie / op dees platse is vermoord / Wautters Carette en subit / overleden den 20 februaruis / 1713. Bidt voor zijn ziele". Daarnaast staat een bakstenen kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-vrouw van Lourdes, van circa 1891 naar ontwerp van baron Jean (de) Bethune.

Hovenierswoning van kasteel van Marke

Ronksdreef 1 (Kortrijk)
Alleenstaand diephuis aan de straat afgezet door haag en ijzeren hek. Eenvoudige baksteenbouw verlevendigd door het gebruik van gele sierbaksteen. Getoogde vensters in verdiepte spitsboognis. Behouden schrijnwerk zie luiken.

Kasteeldomein van Marke

Kasteeldreef 10-12 (Kortrijk)
Gelegen te midden van park in landschappelijke stijl en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en zijn echtgenote Marie-Thérèse Delebecq, de weduwe van Jean Bethune. Tot op heden nog steeds bewoond door de familie (de) Bethune. Het buitenverblijf werd ontworpen door de Gentse architect Jean-Baptiste Pisson en uitgevoerd door Benjamin Dewarlez (Rijsel), die eveneens het park met belangrijke parkbomen, waterpartijen, kronkelpaden en opmerkelijke ommuurde ovale moestuin, ontwierp.

Neerhof ter Leie

Kasteeldreef 14 (Kortrijk)
"Neerhof ter Leie" naam verwijst naar de nabijgelegen Leie (ten noorden). Hoeve opgenomen in beschermd landschap. Historische hoeve waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot 1660. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). De gebouwen werden sterk beschadigd tijdens de bombardementen van 16 maart 1944. Het wagenkot, zwingelkot en ovenbuur werden volledig vernield.

Patersmote, kasteeldomein van Marke en omgeving

Bissegem, Kortrijk, Marke (Kortrijk)
Deze ankerplaats omvat het landbouwgebied aansluitend bij de Leievallei gekenmerkt door vochtige graslanden met knotbomenrijen als restanten van het meer gesloten meersenlandschap. De landhuissite van de Patersmote en het kasteeldomein van Marke worden opgeven door een tuin en park in landschappelijke stijl. De oostelijke grens van het park van het kasteel van Marke valt samen met de Markebeek die verder in de Leie uitmondt.