Patersmote, kasteeldomein van Marke en omgeving

landschappelijk geheel

Beschrijving

Dit gebied ligt ten westen van het centrum van Kortrijk langs de Leie, ten zuiden van Bissegem (Kortrijk) en verder grotendeels op het grondgebied van Marke (Kortrijk). In het noorden vormt de Leie de grens van de ankerplaats. De percelen vlakbij de Leie kennen zeer vochtige bodemcondities en worden als grasland gebruikt. De knotbomenrijen vormen restanten van het meer gesloten meersenlandschap. Op de hoger gelegen gronden liggen akker- en weilanden evenals enkele historische sites. De gebouwen liggen aan de rand van de vallei buiten het natuurlijk overstromingsgebied.

De Patersmote was oorspronkelijk een 17de-eeuws buitengoed van de paters Jezuïeten, maar het werd verkocht na de opheffing van de orde in 1773. Tijdens de 20ste eeuw liet de nieuwe eigenaar het landgoed verbouwen en vergroten, waarbij de eigenheid bewaard bleef. Het gebouw heeft een omwalling en ligt in een goed onderhouden tuin met vijver en vista’s met kenmerken van de landschappelijke stijl. In het landgoed liggen een moestuin, een boomgaard, een opvallend prieeltje, een toegangspoort,... Het park heeft een hoge botanische en dendrologische rijkdom waaronder een belangrijk aandeel stinsenplanten.

Het kasteel van Marke is gebouwd rond de eeuwwisseling van de 18de en 19de eeuw in laatclassicistische stijl met stijlkenmerken van de empirestijl. De kronkelende grenzen van de beplanting en de grillige waterpartij met eilandje en brug zijn typisch voor de landschappelijke stijl van dit park. De centrale vista op de Leie werd dichtgeplant. Ten noordwesten liggen enkele bijgebouwen die als woning en bibliotheek dienst doen. Vlakbij ligt een ovale moestuin die nog volledig ommuurd is. De oostelijke grens van het park valt samen met de Markebeek die verder in de Leie uitmondt. De toegang tot het domein is een dreef met in het begin een conciërgewoning en een kapelletje. Ten oosten van het kasteeldomein ligt de hoeve die erbij hoorde. Ze bestaat uit enkele losstaande gebouwen die gaaf bewaard zijn. Vanop de omringende wegen heeft men een open zicht op de kasteeldomeinen.

Bron: Ankerplaats 'Patersmote Kortrijk'. Landschapsatlas, A30067, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Strobbe, Marika; Deventer, Wouter; Lievens, Filip