Zusterklooster en meisjesschool van de Heilige Engelen

Beschermd monument van 11-12-1980 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Damme
Deelgemeente Damme
Straat Bradericplein
Locatie Bradericplein 16A (Damme)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/31006/322.1
  • OW000443

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Zusterklooster en meisjesschool van de Heilige Engelen

Bradericplein 16A, Damme (West-Vlaanderen)

Voormalige meisjes- en bewaarschool van de Heilige Engelen horend bij het zusterklooster van de Heilige Jezus; nu Vrije Basisschool van Vivenkapelle. Neogotisch complex naar een ontwerp van architect Florimond Van de Poele (1832-1875), uitgevoerd in 1866-1869, en in 1888 uitgebreid met een bewaarschool.

Beschrijving

De voormalige meisjes- en bewaarschool van de Heilige Engelen en het zusterklooster van de Heilige Jezus te Vivenkapelle, zijn beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Het Broederklooster, het Zusterklooster en de pastorie dienen bij koninklijk besluit beschermd te worden als monument, omwille van de uitzonderlijke architectuurhistorische waarde als vrijwel enig homogeen neogotisch ensemble en als meest representatieve verwezenlijking van Baron J. B. Bethune."

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000387, Broederklooster, zusterklooster, pastorie en hoeve (monument), evenals de dorpskom (dorpsgezicht) (S.N., 1980).

Waarden

Het Zusterklooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.