Beschrijving
De bescherming omvat een Nieuw-Zeelandse betonnen schuilplaats.
Waarden
De Nieuw-Zeelandse betonnen schuilplaats (W.O. I) Wimbledon' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:
historische waarde
in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde:
Als zijnde een zeldzame Nieuw-Zeelandse militaire post die na de Derde Slag bij Ieper is opgetrokken op de hoogte bij 's Graventafel. Deze hoogte blijkt de ganse oorlog een belangrijke strategische rol te hebben gespeeld, waarvoor zwaar gevochten werd tijdens de Eerste en Derde Slag bij Ieper. Het vlakbij gelegen gedenkteken voor de Nieuw-Zeelandse Divisie herinnert aan deze Derde Slag. Hoewel er na deze slag in de omgeving heel wat geallieerde betonnen constructies waren opgetrokken, is dit één van de zeldzaam overgebleven Britse militaire posten in deze regio. Door deze kleine constructie op te trekken in een berm achter de heuveltop, was hij voor de vijand moeilijk waarneembaar.
Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.
historische waarde
in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een Britse militaire constructie, opgetrokken met zogenaamde 'baby elephants'. Pas na de Derde Slag bij leper zou ook het Britse leger het systeem van ononderbroken loopgraven verlaten ten gunste van een verdedigingssysteem met voorposten met zogenaamde 'elephant shelters', betonnen posten opgetrokken met gegolfd plaatijzer. Kleinere varianten van deze golfplaten werden aangeduid met 'baby elephants'. Dergelijke 'baby elephants' werden in de winter van 1917-1918 door Nieuw-Zeelandse genie-eenheden gehanteerd voor de bouw van kleine betonnen schuilplaatsen. Er zijn slechts een zeer beperkt aantal van deze kleine constructies met 'baby elephants' bewaard gebleven.
sociaal-culturele waarde
Als materiële getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek. met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.