Kasteel Beauvoorde met omwalling

Besluiten

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie, kasteel van Beauvoorde en hofstede De Torreelen: boerenhuis en omgeving

Beschrijving

Het kasteel van Beauvoorde en de binnenste omwalling zijn beschermd als monument. In hetzelfde beschermingsbesluit werd de onmiddellijke omgeving van het kasteel beschermd als dorpsgezicht. De omwalling maakt eveneens deel uit van de bescherming als dorpsgezicht, het kasteel niet.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:

• sociaal- en cultuurhistorische waarde: "als zijnde het enig bewaard waterkasteel in het arrondissement Veurne, waarvan de ontstaansgeschiedenis nauw verbonden is met die van de parochie Wulveringem."
  • architectuurhistorische en artistieke waarde: "als zijnde een omwald waterkasteel op terp, in regionale Vlaamse renaissancestijl uit het eerste kwart van de 17de eeuw met 19de-eeuwse imitatieve wederopbouwarchitectuur, gemarkeerd door de typische aedicula-kruisvensters met schelpvulling van de zuidvleugel."
  • historisch-artistieke waarde: "gezien de twee behouden monumentale schouwen, gedateerd 1617 en 1618 in de barokke lambrisering in de zogenaamde "Ridderzaal".

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000537, Pastorie en omgeving, Kasteel van Beauvoorde en omgeving, hofstede "De Torreelen" en omgeving (M. Goossens, 1987).

Waarden

kasteel van Beauvoorde met binnenste omwalling is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu sociaal-historische, cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde

in casu historisch-artistieke waarde

Wulveringemstraat 10 (Veurne)
Kasteel Beauvoorde Ingeplant midden het dorp, ten noorden van de kerk. Omwald kasteel in regionale Vlaamse-renaissancestijl midden op zijn beurt omwalde beboste tuin. Twee toegangshekken aan straatzijde. Gekasseide toegangsdreef. Ten zuidwesten, voormalige tuinierswoning en koetsgebouw, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.