Standbeeld ontworpen door Pierre Devos

Oorlogsmonumenten, Lourdesgrot, standbeeld en restanten van de Epernon-bunker

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het standbeeld naar ontwerp van Pierre Devos, voor de militaire en burgerlijke doden van Houthulst uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De sokkel maakt geen deel uit van de bescherming.

Waarden

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Houthulst, met uitsluiting van de sokkel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een bijzonder sprekend beeld van "De stervende man", uitgevoerd in brons, naar ontwerp van Pierre Devos. Het gedenkteken is duidelijk veel moderner dan zijn voorgangers uit het interbellum, waar bijna steeds uit een traditioneel symbolenarsenaal werd geput. Het is heel uitzonderlijk dat het oorlogsleed in een gedenkteken verwoord wordt door een liggende, nagenoeg naakte man. Door de houding van hoofd, armen en benen symboliseert "De stervende man" het troosteloze in vereniging met de dood.
Pierre Devos (Oudenaarde, 1917 - Mater, 1972), schoonzoon van Constant Permeke, was schilder, beeldhouwer en keramist. Hij stond aanvankelijk onder invloed van zijn schoonvader, maar evolueerde naar een sterk gestileerde vormgeving en zuivere lijnvoering. Zijn werken ademen soberheid, poëzie en sereniteit uit. Anderen noemen het helderheid, tederheid en vormschoonheid.

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische waarde, in casu historische context en sociaal-culturele waarde: Als zijnde een gemeentelijk gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen dat na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Tijdens het interbellum werd er in nagenoeg iedere parochie, dorp of stad een gedenkteken opgericht voor de lokale doden van de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werden de namen van de slachtoffers van deze nieuwe oorlog doorgaans op het oorlogsgedenkteken van '14-'18 toegevoegd. Er werden na '45 slechts weinig nieuwe gemeentelijke of parochiale oorlogsgedenktekens opgericht.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Oorlogsgedenkteken

Markt (Houthulst)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van beide wereldoorlogen van Houthulst, met een bronzen beeld "De Stervende Man", ontworpen door Pierre Devos en gegoten door de gebroeders Batardy uit Brussel. Het gedenkteken werd opgericht in 1946.