Palace Hotel

Residentie Palace

Het voormalig Palace Hotel te Zeebrugge, is beschermd als monument.

Residentie Palace is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als zijnde een voormalige luxehotel aan zee, opgetrokken voor de Eerste wereldoorlog - periode van het individuele, elitaire toerisme - in een exclusieve vakantie-architectuur, enig te Zeebrugge. In zijn innerlijke aanpassing tot appartementen en kantoren reflecteert dit voormalig hotel de verschuiving van een elitair naar een sociaal publiek. Deze verschuiving is een algemeen verschijnsel in het Belgische kusttoerisme, dat zich voornamelijk na de Tweede Wereldoorlog manifesteert. In deze zin is de Residentie Palace ook van belang voor de sociale geschiedenis. De Residentie Palace is stedenbouwkundig waardevol als beeldbepalend element zowel vanuit de zee als vanop het land.

Palace Hotel

Baron de Maerelaan 2 (Brugge)
Imposant, beeldbepalend gebouw gelegen op de hoek van de Zeedijk bij de haven. Het vijf bouwlagen hoge gebouw is hoofdzakelijk opgetrokken in baksteen voorzien van een simili natuurstenen bepleistering. De bouwtrant sluit aan bij de toen voor luxe-hotels algemeen gangbare stijl met name het eclecticisme.