erfgoedobject

Palace Hotel

bouwkundig element
ID: 79859   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79859

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Palace Hotel
    Deze bescherming is geldig sinds 14-01-1994

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Palace Hotel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

* Baron de Maerelaan nummer 2. Voormalig "Palace Hotel", later zogenaamd "Residentie Palace". Beschermd als monument bij M.B. van 14/01/1994.

In de beginjaren kwam het toerisme in Zeebrugge niet zo goed op dreef en voor het rijke cliënteel van de transcontinentale lijnen die Zeebrugge kozen als aanlegplaats, was er geen luxueuze infrastructuur. Om aan de eisen van de Hamburg-Amerikalijn tegemoet te komen, ging de M.B.Z. over tot de bouw van dit hotel.
Het ambitieuze project werd gerealiseerd naar ontwerp van de Brugse architect Jozef Viérin. Tijdens de gemeenteraadzitting van 6 december 1913 keurde het stadsbestuur van Brugge een bijzondere goedkeuring goed omdat het gebouw langs de zeedijk een grotere hoogte zou bereiken dan het reglement toeliet. De torens op de beide uiteinden van dit gebouw zouden immers 32 m hoog zijn. De constructie was voltooid vóór het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, die aan de verdere ontwikkeling van de badplaats - voorlopig toch - bruusk een einde maakte. Het gebouw bood tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog onderdak aan Duitse stormtroepen. In 1935 vraagt de Compagnie des Installations Maritimes aan om in de westgevel een venster te mogen vervangen door een deur.
In 1949 wordt het onrendabel geworden "Palace Hotel" verkocht door de M.B.Z. aan een particuliere maatschappij, wat resulteerde in de interne aanpassing van het hotel tot appartementen en kantoren (begane grond) met verschillende eigenaars.

Imposant, beeldbepalend gebouw gelegen op de hoek van de Zeedijk bij de haven. Het vijf bouwlagen hoge gebouw is hoofdzakelijk opgetrokken in baksteen voorzien van een simili natuurstenen bepleistering. De bouwtrant sluit aan bij de toen voor luxe-hotels algemeen gangbare stijl m.n. het eclecticisme. Typerend is de brede, uitgewerkte Zeedijk-gevel met middenrisaliet geaccentueerd door balkonleuningen en een fronton, en de veelzijdige hoektorens onder koepelvormige bekroning. De ritmische opeenvolging van gesuperposeerde erkers (tweede en derde bouwlaag) loopt door over de twee kortere zijgevels. De gevel aan de Baron de Maerelaan met uitzicht op de haven, is breder uitgewerkt. De achtergevels zijn zeer sober; vensters in geriemde omlijstingen. Binnenin bewaart het gebouw de grote inkomhal met trap en de open liftkoker met gestileerde hekken en leuningen.

  • AROHM West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, dossier 246.
  • STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nummer 510/1913, nummer 1169/1935.
  • BILE E., TRIPS E., Zeebrugge, een haven in de branding, 1895-1970, 1970, pagina's 71-72.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Palace Hotel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79859 (Geraadpleegd op 19-02-2020)