Dit onroerend goed werd op 1 januari 2023 van rechtswege vastgesteld in de inventaris van landschappelijk erfgoed. Tegelijkertijd werd de eerdere opname van dit onroerend goed in de vastgestelde inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de vastgestelde inventaris van historische tuinen en parken van rechtswege opgeheven.
Dit alles conform artikel 58 van het decreet van 10 juni 2022 tot wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, wat betreft de uitvoering van de visienota lokaal erfgoedbeleid en de toekenning van beboetingsbevoegdheid aan de gewestelijke beboetingsentiteit.
Horne, zoals het tot midden 17de eeuw werd genoemd, was een leen van de graven van Loon. Het vroeg-landschappelijk parkje werd aangelegd bij het uit de eerste helft van de 19de eeuw daterende kasteel.
Op de Ferrariskaart (1774-1775) ligt de hoeve Bosch als een gesloten vierkant ten zuiden van de kapel van het gehucht, met tuinen ten westen en een grote boomgaard ten zuidwesten. De configuratie die op de Primitieve kadasterkaart van vóór 1828 wordt genoteerd bestaat vandaag nog steeds. Het langgestrekt, omhaagd parkje wordt gevormd door drie percelen lustbos, een vijver en een tuin. Ook achter de boerderij liggen er tuinen en een langgerekt kanaal als vijver.
Het park in vroeg-landschappelijke stijl is vrij verwilderd en staat momenteel eerder onder bewust gekozen nul-beheer, al gebeuren er wel nieuwe aanplantingen van eik, beuk, plataan, haagbeuk en meidoorn. Het jarenlange nul-beheer heeft ervoor gezorgd dat flora en fauna optimale kansen kreeg. De structuur van het park bleef echter in grote delen herkenbaar.