Heilig Hartinstituut: bakstenen omheiningsmuur, speelplaats met lindebomen en Calvarielaan

Gemeente Leuven
Straat Naamsesteenweg
Locatie Naamsesteenweg 355 (Leuven)

Heilig Hartinstituut

Naamsesteenweg 355, Leuven (Vlaams-Brabant)

Kwadraatstructuur met open binnenkoer en afsluitmuur die het domein omsluit, in 1894-1896 bouw van de school in neogotische stijl naar ontwerp van Joris Helleputte, aansluitend op de omheiningsmuur de hoeve met landbouwschool, uitbreiding in 1901 en in 1947 de kapel.

Beschrijving

De bakstenen omheiningsmuur, speelplaats met lindebomen en de Calvarielaan maken deel uit van het Heilig Hartinstituut te Heverlee en zijn beschermd als monument.

Waarden

De bakstenen omheiningsmuur, de speelplaats met lindebomen en de Calvarielaan (= lindendreef) zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde, historische waarde

Het gaat om typologisch karakteristieke elementen die niet alleen voor een landschappelijk waardevolle omkadering zorgen maar inhoudelijk en structureel deel uitmaken van het algemeen concept van dit 19de-eeuws school- en internaatcomplex.