beschermd monument van tot ( opheffing)
Vakwerkhoeve met losse bestanddelen en onmiddellijke omgeving
definitieve opheffingsbesluiten: 17-04-2024 ID: 15359
Vakwerkhoeve met losse bestanddelen en onmiddellijke omgeving
voorlopige opheffingsbesluiten: 22-11-2023 ID: 15216
Vakwerkhoeve en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 28-06-2011 ID: 4821
De vakwerkhoeve bestaande uit een woonhuis-stalvolume, een vakwerkstal en -bakhuis en een waterput te Romershoven, was beschermd als monument. De centraler gelegen bakstenen stal en het recenter bakstenen bijgebouw behoorden niet tot de bescherming.
Op 22 november 2023 werd de bescherming als monument van de vakwerkhoeve met losse bestanddelen en onmiddellijke omgeving voorlopig en op 17 april 2024 definitief opgeheven omwille van het algemeen belang. In 2015-2016 is de hoeve ingrijpend gerestaureerd. De resterende erfgoedwaarden zijn ontoereikend voor bescherming op Vlaams niveau.
De vakwerkhoeve met losse bestanddelen en onmiddellijke omgeving (met uitzondering van de centraler gelegen bakstenen stal en het recenter bakstenen bijgebouw achter het vakwerkcomplex) was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:
In 1850, bij de eerste kadastrale opmeting van de hoeve, betrof Romershovenstraat 120 reeds een drieledig complex (woonhuis, schuur en stal). Ten laatste in 1856 werden nog een stal en een bakhuis bijgebouwd. Uitgezonderd het verdwijnen van de schuur, is de totaalconstellatie sinds 1951 ongewijzigd.
in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een vakwerkhoeve met losstaande bestanddelen. De historisch gegroeide totaalconstellatie van de hoeve is - op het verdwijnen van de schuur na – intact behouden: een rechthoekig erf waarrond een langgestrekt woonhuis-stalvolume in vakwerkbouw, een stal en naastliggend bakhuis in vakwerkbouw (evenwel met versteende vakken), en een centraler gelegen stal in baksteenbouw (vermoedelijk een herbouw van een ouder volume). Alle componenten worden overdekt door zadeldaken met traditionele Vlaamse pannen. De vakwerkstructuur van het woonhuis-stalvolume is nog gaaf bewaard. De voorgevel heeft volledig overkalkt stijl- en regelwerk met grotendeels lemen vullingen. De vakwerkachtergevel is verstopt achter een later aangebouwde bakstenen buitenmuur. Aan weerszijden van dit volume zijn aanbouwsels gezet met vakwerkstructuur (echter grotendeels versteend) onder lessenaarsdak. De voorgevel van het woonhuis-stalvolume vertoont karakteristieke gevelopeningen: beluikte vensters (waarvan één bolkozijn), deur, staldeur en laadvenster. In de achtergevel zitten de kleine raampjes, typisch voor de noordelijk gerichte zijde. Ook de indeling van de woning is nog zeer traditioneel: aan de warme (zuidoostelijke) kant twee grote woonvertrekken aan weerszijden van de centrale haard; aan de koelere (noordwestelijke) kant een aantal kleinere vertrekken.
De vakwerkhoeve met duidelijk afleesbare agrarische functionaliteit (woonhuis-stal, stal, bakhuis, waterput) en het erf (met langs straat en veldweg een gemengde haag, knotwilgen en -essen) getuigen van een eeuwenlange bouwtraditie en van de traditionele agrarische activiteiten in Vochtig Haspengouw.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Vakwerkhoeve met losse bestanddelen en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1962 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.