Vakwerkhoeve

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Historiek

De vakwerkhoeve dateert, volgens de kadastrale mutatieschetsen, ten laatste van 1850. Op dat moment bestond de hoeve uit drie volumes: het woonhuis dat dwars georiënteerd was ten opzicht van de Romershovenstraat, achteraan een schuur parallel met straat en aan de straatzijde de stal. Tegen 1856 komt er aan de straatzijde nog een bakhuis bij en centraal op het erf een bakstenen stal. In 1951 bleek de achterste schuur verdwenen te zijn.

Er was in 2011 nog een authentieke houtstructuur in zowel het woonhuisvolume als in de losse bestanddelen. Het bakhuis (met gaaf bewaarde oven) en de naastliggende stal hadden versteende vakken, maar het woonhuis-stalvolume behield voor een deel de lemen vullingen en karakteristieke gevelopeningen (beluikte vensters, deur, staldeur en laadvenster). De woning behield tot dan haar traditionele indeling met twee grote woonvertrekken van elkaar gescheiden door een centrale haard en een aantal kleinere vertrekken aan de noordwestelijke zijde van de hoeve. De plafonds waren voorzien van troggewelven. In de centraal gelegen inkomruimte bevond zich de trap naar de zolderruimte.

Langs de straatkant stonden een knotes en een es. Op de hoek met de veldweg bevond zich een gemengde haag (o.a. meidoorn, haagbeuk, sleedoorn, laurierkers). Langs de veldweg stonden twee knotessen en vijf knotwilgen.

In 2015-2016 is de hoeve ingrijpend gerestaureerd.

Beschrijving

Het hoevecomplex is gelegen op de hoek van de Romershovenstraat met een veldweg. Het complex bestaat uit een woonhuis-stalvolume (dwars ten opzichte van de straat) en twee kleine volumes aan de straatzijde (stal en bakhuis) rond een erf. Tussen de twee stalvolumes bevindt zich een waterput.

In de huidige vakwerkhoeve langs de Romershovenstraat rest nog slechts een gedeelte van de authentieke vakwerkstructuur. De resterende structuur werd vervolledigd met nieuwe houten elementen en de vullingen werden opnieuw aangebracht volgens hedendaagse technieken. De huidige volumes van de vakwerkhoeve volgen de traditionele constellatie (woonhuis-stal, stal en bakhuis).

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002587, Hoeselt-Romserhoven: vakwerk (S.N. 2011).
  • Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/73032/103.1, Vakwerkhoeve met losse bestanddelen en onmiddellijke omgeving in Hoeselt (Romershoven) (S.N. 2023).

Auteurs: Sys, Annelien