Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeven: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeves met omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de onmiddellijke omgeving van de hoeven. De als monument beschermde hoeven maken geen deel uit van het dorpsgezicht.

Waarden

De omgeving van de hoeven is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

historische, in casu architectuurhistorische, sociaal-culturele en volkskundige waarde:
Dit deel van de Vliegstraat wordt gekenmerkt door een unieke combinatie van meerdere authentieke vakwerkcomplexen en een kasteel met park (de hoeven Vliegstraat 89 en 93 enerzijds, het buitenverblijf De Oude Vlieg anderzijds) in een vrijwel onaangetast, oorspronkelijk ruraal kader, waarbij de landbouwpercelen gedeeltelijk nog een traditionele functionaliteit (hoogstamboomgaarden) en oude afbakening met meidoornhagen behielden. Afgezien van de esthetische waarde van het geheel, is het historisch representatief: de gebouwen beschikken vanouds over een uitgebreid onbebouwd hinterland, dat hinterland ondersteunt en accentueert de oorspronkelijke functionaliteit van de bebouwing.

Is de omvattende bescherming van

Vakwerkhoeve