erfgoedobject

Vierkantshoeve

bouwkundig element
ID: 31726   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31726

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vierkantshoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

  • is aangeduid als beschermd monument Vierkantshoeve
    Deze bescherming is geldig sinds 09-06-2004

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeven: omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 09-06-2004

Beschrijving

Gesloten hoeve, als dusdanig reeds afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844), in kern opklimmend tot 1741, gedeeltelijk versteend in 1914. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig erf met mestvaalt in de hoek tussen de dwarsschuur en het oostelijk stalgedeelte.

Woonhuis ten noorden van het erf, vijf traveeƫn en anderhalve bouwlaag (nok loodrecht op de straat); bakstenen gebouw op gecementeerde plint; verhoogde begane grond. Getoogde muuropeningen. Gecementeerde zijgevel aan straatzijde met onderkelderde opkamer, voorzien van een getralied, houten bolkozijn, resterend van de oudere kern; gevelsteen met opschrift: ANNO/1741/MT.

Inrijpoort met flankerende stallen in de oostvleugel aan straatzijde; witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen; verhoogde, bakstenen stoel. Inrijpoort, een deur in het vertrek links van de poort, en twee staldeuren, waarboven zolderluiken. Bakstenen stallen ten westen, met jaarankers 1914. Dwarsschuur achteraan het erf, voorzien van een schuurpoort; stijl- en regelwerk met lemen vullingen.

Voormalige boomgaard met resten van de oorspronkelijke beboming en meidoornhaag ten zuiden, achter de schuur; bakhuis van vakwerk onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van recente aanbouwsels.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Vierkantshoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31726 (Geraadpleegd op 30-03-2020)