Beschermd cultuurhistorisch landschap

Vijverbroek

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Het Vijverbroek

De bescherming als landschap betreft het Vijverbroek.
Dit gebied wordt gekenmerkt door een gaaf bewaarde, verlande Maasmeander met een steilrand, een uitgestrekt hoefijzervormig veengebied met elzenbroekbossen en sporen van turfwinning.

Het Vijverbroek is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde

in casu cultuurhistorische waarde

Is de omvattende bescherming van

Stokbroekhof

Thornerweg 3 (Kinrooi)
Het Stokbroekhof was een groot leen van Kessenich, als dusdanig reeds vermeld in de 14de eeuw. De oude kern bleef bewaard: in de oosthoek bevinden zich de fundamenten van een rechthoekig, mergelstenen gebouw.

Vijverbroek

Kessenich (Kinrooi)
Geografisch strekt het Vijverbroek zich uit op de vlakke dalbodem van de Maas waarin men het laagterras en, enkele meters lager, de alluviale vlakte kan onderscheiden. In het Vijverbroek komt een zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaarde verlande Maasmeander voor. De hoogst gelegen gronden in de omgeving van het Stokbroekhof zijn in gebruik als weide of akkerland. De Raam- en de Itterbeek vormen de overgang naar de verlaten maasmeander. In deze depressie komt een uitgestrekt hoefijzervormig veengebied met drijftillen voor, waarop zich één van de grootste en meest intakte grondwaterafhankelijke elzenbroekbossen en wilgenstruwelen met diverse trofiegradienten ontwikkelde. Onmiddellijk ten oosten van Kessenich bevindt zich een castrale motte aan het uiteinde van een kunstmatig opgehoogd voorhof, de Berg genoemd. Op de voorburcht staat de St.-Martinuskerk.