Sint-Jozefcollege met kapel en hekwerk

Beschermd monument van 25-03-2009 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Guffenslaan
Locatie Guffenslaan 27 (Hasselt)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71022/187.1
  • OL002650

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Sint-Jozefcollege

Guffenslaan 27, Hasselt (Limburg)

Neogotisch, U-vormig complex, gebouwd naar ontwerp van architect Léon Jaminé, en gedateerd 1881-1882; verbouwd en uitgebreid tijdens de 20ste eeuw.

Beschrijving

Het oudste gedeelte van het Sint-Jozefcollege te Hasselt met kapel en hekwerk, is beschermd als monument.

Waarden

Het Sint-Jozefcollege met voormalige lagere school, kapel en hekwerk aan straatzijde, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De historische waarde van het college met bijhorende kapel ligt vooral in de oprichting in 1881-1882, onder stimulans van het bisdom Luik en naar aanleiding van de schoolstrijd van 1879. De inplanting aan de voor de stadsuitbreiding nieuw aangelegde Boulevard de l'Athénée, de huidige Guffenslaan, was van strategisch belang. Het complex moest een waardevolle tegenhanger vormen van het Koninklijk Atheneum aan de overkant.

artistieke waarde

De artistieke waarde wordt bepaald door de bouwkundige talenten van architect Léon Jaminé (1858-1921), die goed op de hoogte was van de vormelijke, constructieve en materiaaleigen kenmerken van de middeleeuwse, in het bijzonder de Limburgse architectuur, doorgaans ontwerpen in neostijlen maakte, maar nog thuishoort in een classicistische kunstvisie.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De gevel is op een buitengewone wijze gecomponeerd, onder meer door de blokvormige inkompartij met kapel, opgevat als een laatgotisch belfort, en de neogotische vormentaal van de Brugse traveeën, conform de katholieke huisstijl.

sociaal-culturele waarde

Het geheel getuigt van een lange opvoedkundige activiteit, vanaf 1882 tot op de dag van vandaag. De oorspronkelijke kapel behield haar functie van bedehuis.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.