beschermd monument van tot heden
Neogotische kapel van het ouderlingentehuis
definitieve beschermingsbesluiten: 28-05-2003 ID: 4037
De bescherming als monument betreft de neogotische rusthuiskapel, die zich in het verlengde bevindt van de voormalige begijnhofkapel.
De neogotische kapel van het ouderlingentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:
in casu architectuurhistorische waarde:
De kapel bleef bewaard onder een neogotische verschijningsvorm, niet alleen extern, als baksteenstructuur met steunberen en spitsbogen, maar ook intern, met authentieke tegelbevloering, muurschilderingen, houten spitstongewelven, contemporaine glasramen en een rijke meubilering, waaronder een monumentaal hoogaltaar naar ontwerp van de architect, een preekgestoelte in Lombardische stijl, kerkbanken en balustrades in rijk houtsnijwerk, alsook een fraaie collectie beelden.
De kapel is historisch representatief als neogotisch ontwerp van architect P. Langerock, als vroeg-20ste-eeuwse (1909-1912) uitbreiding van het Loonse ouderlingentehuis, dat op zich historisch belang heeft als opvolger van het Loonse begijnhof, waarvan overigens nog een wezenlijk element bewaard bleef onder de vorm van de reeds beschermde Graethemkapel, die als voorganger van de neogotische kapel kan worden beschouwd en zich in het verlengde ervan bevindt.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Rusthuiskapel [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3326 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.