beschermd monument van tot ( gedeeltelijke opheffing)
Refugiehuis van de abdij van Postel
definitieve opheffingsbesluiten: 11-09-2024 ID: 15490
Refugiehuis van de abdij van Postel
voorlopige opheffingsbesluiten: 29-04-2024 ID: 15363
Refugiehuis van de abdij van Postel, dekenij, kapelanie en woning
definitieve beschermingsbesluiten: 02-09-2010 ID: 4758
Het gebied, bekend als Hof van de Deken, dat de voormalige stadshof van de abdij van Postel uitmaakte, is beschermd als monument. De bescherming omvat het complex bestaande uit het refugiehuis van Postel, de dekenij, de kapelanie en de dorpswoning met hun onmiddellijke omgeving.
Op 29 april 2024 werd een deel van de bescherming als monument van de vroegere tuin van het refugiehuis van de abdij van Postel voorlopig opgeheven en op 11 september 2024 definitief omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan. In 2015-2016 werd op dit deel van de tuin (Grauwe Torenwal 9A) een vergunde nieuwbouw opgetrokken.
Deze fiche toont de situatie voor de gedeeltelijke opheffing. De situatie na de gedeeltelijke opheffing raadpleeg je hier.
Het Refugiehuis van Postel, de dekenij, de kapelanie en de woning zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:
historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
voormalig refugiehuis van de abdij van Postel: de historische en architectuurhistorische waarde liggen in het feit dat het complex een refugiehuis is van één van de belangrijke abdijen van Vlaanderen, de abdij van Postel. Het huis werd opgericht in de eerste helft van de 17de eeuw, en behield resten uit deze periode, alsook duidelijk afleesbare sporen en elementen van bouwcampagnes uit de tweede helft van de 17de eeuw, het tweede kwart van de 18de eeuw en het laatste kwart van de 18de eeuw. Als materiële getuige is het een illustratie bij en een onderdeel van de geschiedenis van de abdij van Postel. De in de nabijheid liggende open ruimte dient beschermd als site van de hoeve, dienstgebouwen, tuin en boomgaard van het refugiehuis, met behouden resten van de ommuring.
dekenij: de historische en architectuurhistorische waarde liggen in het feit dat de dekenij van Bree een markant voorbeeld is van neomiddeleeuwse vormgeving, uitgewerkt met bijzonder vorm- en materiaalgebruik en planconceptie. Het gebouw neemt een unieke plaats in in het oeuvre van de Limburgse architect Herman Jaminé.
woning: de historische en architectuurhistorische waarde liggen in de traditionele baksteen bouw onder zadeldak, in zijn huidige vorm teruggaand tot het laatste kwart van de 19de eeuw.
voormalige kapelanie: de historische en architectuurhistorische waarde liggen in de traditionele baksteenbouw met gebruik van hardsteen en onder zadeldak, teruggaand tot het derde kwart van de 19de eeuw. De deur heeft een sierlijk bovenlicht.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Refugiehuis van Postel, dekenij, kapelanie en dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3650 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.