Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein Vijverhof: park, beemden en bosjes

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel Vijverhof, tuinpaviljoen, ijskelder en park met beemden en bosjes

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft het park van het kasteeldomein Vijverhof met inbegrip van de erop aansluitende beemden en bosjes.

Waarden

Het park van domein Vijverhof met de erop aansluitende beemden en bosjes is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu dendrologische waarde:
Bij de aanplanting werd gebruik gemaakt van een aantal zeldzame soorten, onder meer een Maryland eik (Quercus marilandica), een bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') en een moerascipres ( Taxodium distichum) hebben monumentale afmetingen.

artistieke waarde

De mogelijkheden van de beekdalsite werden tijdens de aanleg van het park in het midden van de 19de eeuw optimaal benut, waarbij de beemden en bosjes ten oosten van het kasteel de visuele voortzetting van de parkaanleg vormen.

Is de omvattende bescherming van

Domein Vijverhof

Bierbeekstraat 89-95 (Bierbeek)
Neoclassicistisch kasteel met invloeden Lodewijk XVI-stijl, gebouwd tussen 1905 en 1910 in opdracht van ridder Romain de Schouteete de Tervarent en vrijwel volledig gereconstrueerd in 1920-125 door de gebroeders De Keyser uit Heverlee; landhuis met oudere aanhorigheden, waaronder koetshuis, ijskelder en hovenierswoning, omgeven door tuin van circa 4,5 hectare in vroeg-landschappelijke stijl, met aanhorigheden inbegrepen meer dan 7 hectare, aangelegd omstreeks 1800 rond een molenvijver en een huis van plaisantie; enkele zeldzame oude bomen.

Kasteeldomein Vijverhof

Gebouwd in 1911-1912 en na oorlogsschade in 1925 vrijwel volledig gereconstrueerd is het kasteel Vijverhof een vrij laat voorbeeld van een historiserend neoclassicisme.