Beschermd cultuurhistorisch landschap

Parochiekerk Sint-Benedictus met kerkhof en omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Parochiekerk Sint-Benedictus en kerkhof met omgeving

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Benedictus met voormalig kerkhof en omgeving is beschermd als landschap. Ook de gevels op de grens van de afbakening (Dorpsstraat 1-16, Kerkstraat 3-23, Wouwstraat 2, Sint-Benedictusstraat 1-7 en de zijgevel van huisnummer 2, en de zijgevel van de Rubensstraat 2) maken deel uit van de bescherming als landschap.

Waarden

De Sint-Benedictuskerk en het oud kerkhof met zijn onmiddellijke omgeving is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis Ons Genoegen

Dorpsstraat 8 (Mortsel)
Eenvoudig burgerhuis met geel bakstenen lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak, gedateerd 1904.

Klooster- en schoolgebouw

Kerkstraat 5, Sint-Benedictusstraat 14 (Mortsel)
Kloostergebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl, uit het vierde kwart van de 19de eeuw, aansluitende schoolgebouwen uit het eerste en derde kwart van de 20ste eeuw.

Parochiekerk Sint-Benedictus

Wouwstraat (Mortsel)
Georiënteerde gotische kruiskerk met ingebouwde vierkante zandstenen westtoren uit de tweede helft van de 15de eeuw, omgeven door grasperken.

Pastorie Sint-Benedictusparochie

Wouwstraat 2 (Mortsel)