Beschermd cultuurhistorisch landschap

Meigemheide: deel 'De Cluts' fase 1

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Meigemheide: deel De Cluts

De Meigemheide – deel 'De Cluts' is beschermd als landschap.

Waarden

De Meigemheide – deel 'De Cluts' is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde

Is de omvattende bescherming van

Van Cutsemkapel

Sanatoriumstraat 201 (Beersel)
Bakstenen kapel uit 1876, opgetrokken door Franciscus Van Cutsem en in 1924-1925 hersteld door de Lambert en Johanna Meerts waardoor ze ook bekend staat als kapel Meerts.

Meigemheide, Gasthuisbos en Begijnenbos

Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen, Lot (Beersel), Linkebeek (Linkebeek)
Het omschreven gebied ligt ten oosten van Halle, op het grondgebied van de fusiegemeente Beersel, met de deelgemeenten Alsemberg, Dworp en Beersel. Het is een zone met enorme variaties: drassige gebieden, valleigebieden, boomgaarden, brongebieden, holle wegen, kleine landschapselementen en taluds. Het landschap is gefragmenteerd door de perceelsrandbegroeiing langsheen de akkers en weiden, boomgaarden en percelen bos. Het gehele gebied bestaat uit een sterk versneden plateau dat naast de talrijke beboste arealen heel wat gecompartimenteerde landbouwgebieden heeft. Ook zijn er plaatsen met weidse zichten op o.m. de Zenne.