Burgerlijk Godshuis

Burgerlijk godshuis

Beschrijving

De bescherming omvat het voormalige neogotische Burgerlijk Godshuis, ontworpen door architect Modeste De Noyette. Het perceel is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het voormalig burgerlijk godshuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het voormalige 'Burgerlijk Godshuis' van Nazareth is een typisch voorbeeld van een neogotisch openbaar gebouw opgericht in 1878 onder leiding van de Gentse architect Modeste De Noyette in een verzorgde en harmonische baksteenarchitectuur met de kenmerken en decoratieve elementen van de neogotiek uit de tweede helft van de 19de eeuw.

historische waarde

Het 'Burgerlijk Godshuis' is een representatief openbaar gebouw met verzorgende functie uit de tweede helft van de 19de eeuw opgetrokken in neogotische baksteenarchitectuur, en vormt als dusdanig een belangrijk beeldbepalend element in het dorpscentrum van Nazareth.

Burgerlijk Godshuis

Drapstraat 16 (Nazareth)
Neogotisch bakstenen complex, gesticht in 1878, ontworpen door architect Modeste De Noyette, met voortuintje afgesloten door een haag en laag bakstenen muurtje. Linker hekpijler met nieuw ommegangkapelletje. Hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels en voorzien van een zeshoekig houten klokkentorentje onder leien naaldspits.