Brusselse Poort

Brusselse Poort

De Brusselse Poort is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De Brusselse Poort is beschermd als monument omwille van de historische waarde als in oorsprong 14de-eeuwse stadspoort, in 1822 door de huidige in classicistische stijl vervangen naar ontwerp van kapitein-ingenieur C. Alewijn, voorbeeld van 19de-eeuwse militaire vestingsbouw.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000846, Brusselse Poort (VAN DEN BOSSCHE H., 1993).

De Brusselse Poort is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Brusselse Poort

Leopoldlaan (Dendermonde)
De Brusselse Poort vormt nu de ingang van het in 1940-1941 aangelegde stadspark, en is met de Mechelse Poort één van de twee resterende poorten van de vesting Dendermonde in de Wellingtonbarrière, op de plaats van de middeleeuwse stadspoort. In 1822 werd de in oorsprong middeleeuwse stadspoort gesloopt en vervangen door een nieuwe poort. De huidige poort is de oorspronkelijke binnenpoort van 1822.