Persoon

Alewyn, Cornelis

ID: 7787   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7787

Beschrijving

Nederlandse kapitein-ingenieur, werkzaam in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Arsenaal

Zuidlaan 36 (Dendermonde)
Bomvrij arsenaal van de vesting Dendermonde in de Wellingtonbarrière. Onder het Hollandse bewind maakte de nieuwe vesting Dendermonde deel uit van de Wellingtonbarrière, tussen 1816 en 1830 als grensverdediging van de geallieerden (Groot-Brittannië en Nederland) tegen Frankrijk.


Bastion IV

Leopold II-laan zonder nummer (Dendermonde)
Tijdens de Hollandse periode maakte de nieuwe vesting Dendermonde deel uit van de Wellingtonbarrière, gerealiseerd onder leiding van Engelse en vooral Hollandse ingenieurs tussen 1816 en 1830 als grensverdediging van de geallieerden (Groot-Brittannië en Nederland) tegen Frankrijk.


Bastion V, met laboratorium, kazemat en watertoren

Leopold II-laan 10, zonder nummer, zonder nummer (Dendermonde)
Bastion V is gelegen aan de Leopold II laan tussen het stedelijk zwembad en het stadspark. Van de aarden wallen zijn nog belangrijke, zij het met bomen en struikgewas begroeide resten bewaard.


Brusselse Poort

Leopold II-laan zonder nummer (Dendermonde)
De Brusselse Poort vormt nu de ingang van het in 1940-1941 aangelegde stadspark, en is met de Mechelse Poort één van de twee resterende poorten van de vesting Dendermonde in de Wellingtonbarrière, op de plaats van de middeleeuwse stadspoort.


Gracht en lunet

Leopold II-laan zonder nummer (Dendermonde)
Geheel van voorgracht en lunet met aarden wallen gelegen bij de bastions IV en V, beschermd als monument bij MB van 04.12.2003.


Infanteriekazerne met oefenterrein

Noordlaan zonder nummer (Dendermonde)
Het plan voor een grote bomvrije kazerne op een terrein nabij de noordelijke stadswal, achter de huizen aan de noordkant van de Kerkstraat, dateert van 1827. Een speciaal aangelegde doodlopende straat, later de Kazernestraat genoemd, verbond de Kerkstraat met de nieuwe kazerne.


Krijgsgevangenis en kazerne

Graanmarkt 5 (Aalst)
Imposant hoekgebouw van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met dakkapellen (onder zadeldak met fronton). Eclectische stijl.


Mechelse Poort

Leopold II-laan zonder nummer (Dendermonde)
Eén van de twee resterende poorten van de Wellingtonbarrière in Dendermonde, nabij het kruispunt met de Noordlaan en de Mechelsesteenweg.