Begijnhof: pastorie

Geografisch pakket Aalst

Beschrijving

De bescherming omvat de pastorie van het begijnhof, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl uit 1676 met aanpassingen uit het midden van de 18de en de 19de - 20ste eeuw.

Waarden

De pastorie van het Begijnhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als gaaf bewaard voorbeeld van - spijts de voor dakkapellen doorbroken kroonlijst - een traditionele zand- en baksteenbouw uit het laatste kwart van de 17de eeuw, met aanpassingen uit het midden van de 18de en 19de eeuw, met gerestaureerde zandstenen sokkel en vensternegblokken, verder met 17de-eeuwse klossen met diamantkoppen uitgewerkt onder de vooruitstekende dakrand, schouderboogdeur in régencestijl met kalkstenen omlijsting en bovenwaaier.

historische waarde

van de zuidgevel als voorbeeld van traditionele zand- en baksteenbouw met zandstenen hoek- en negblokken.

van de oostgevel met driezijdig fronton en oculus uit de late 18de eeuw - begin 19de eeuw.

historische waarde

van de haakse aanbouw met tuitgevel, afgewerkt met muurvlechtingen en daterend van de tweede helft van de 17de eeuw.

Pastorie van het begijnhof

Pontstraat 48 (Aalst)
Voormalige pastorie van het begijnhof; traditioneel gebouw van bak- en zandsteen van 1676 met aanpassingen uit midden 18de eeuw en de 19de en 20ste eeuw.