Kasteeldomein Norman: poortgebouw

Gemeente Brakel
Locatie Kasteeldreef 2 (Brakel)
Alternatieve naam Kasteeldomein Lilare: poortgebouw; Kasteeldomein Oudenhove: poortgebouw

Kasteeldomein Norman

Kasteeldreef 2, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Historisch kasteeldomein gelegen ten oosten naast de Zwalmbeek, teruggaand op de heerlijkheid Lilare die als belangrijkste van de zes heerlijkheden binnen de parochie Sint-Maria-Oudenhove beschikte over een eigen vierschaar en de drie justitiegraden.

Het poortgebouw van het kasteel Norman te Michelbeke is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het poortgebouw als volgt werd gemotiveerd: als overblijfsel van het 17de-eeuw kasteel van de heren van Beerlegem.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000620, Kasteel Norman, advies KCML (1980).

Waarden

Het 17de-eeuws poortgebouw van het kasteel “Norman” is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de: