Golfterrein - Buizenberg - Warandebos

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 29-06-1983 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Martens-Latem
Deelgemeente Sint-Martens-Latem
Straat Nelemeersstraat, Buizenbergstraat, Latemstraat, Reinaertdreef, Kapitteldreef
Locatie Buizenbergstraat, Kapitteldreef, Latemstraat, Nelemeersstraat, Reinaertdreef (Sint-Martens-Latem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.03/44064/101.1
  • DO000710
  • OO000242

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Golfterrein - Buizenberg - Warandebos

Buizenbergstraat, Kapitteldreef, Latemstraat, Nelemeersstraat, Reinaertdreef (Sint-Martens-Latem)

Het gebied gevormd door het Golfterrein, de Buizenberg en het Warandebos te Sint-Martens-Latem is de omvangrijkste en belangrijkste geomorfologische boreale stuifzandformatie van het Scheldebekken.

Is de omvattende bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Landhuis The Farm

Latemstraat 118, Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen)

Landhuis in Engelse stijl, gelegen op het golfterrein, bestaande uit twee oude kernen, een 19de eeuws hoevetje links (nok loodrecht op de straat) en het vroegere boswachtershuisje rechts (nok evenwijdig met de straat), circa 1930 en 1944 verbonden door een middendeel met doorrit en torentje achteraan.

Geen afbeelding beschikbaar

Royal Latem Golf Club

Latemstraat 120, 120A, Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen)

Duinengebied ten westen van de beboste Buizenberg gekocht in 1892 door de industrieel A. Feyerick en ingericht als golf voor de vriendenkring van golfspelers van Sint-Amandsberg. Clubhuis gebouwd op een duin circa 1909 door aannemer J. Maebe in Engelse cottagestijl.

Geen afbeelding beschikbaar

Villa La Clairière

Latemstraat 131, 143, Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen)

Villa van de familie Van Schoote naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck, daterend van 1929. Het bos is nog een deel van de Warande van de heerlijkheid van Nevele in Deurle en Latem.

Beschrijving

Het landschap gevormd door het Golfterrein, de Buizenberg en het Warandebos te Sint-Martens-Latem is beschermd als landschap.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: het stuifduincomplex te Sint-Martens-Latem en Deurle is de omvangrijkste en belangrijkste geomorfologische boreale stuifzandformatie van het Scheldebekken.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000710, Het landschap gevormd door het Golfterrein, de Buizenberg en het Warandebos (DE WINTER G. & VAN DEN BOSSCHE H., 1983).

Waarden

Het landschap gevormd door het Golfterrein, de Buizenberg en het Warandebos is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde:

esthetische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.