Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken uit versterkte betonstenen als onderdeel van de Hollandstellung.
De linie werd opgetrokken in de periode 1916-18 door het Duitse leger daar zij vreesde voor een geallieerde aanval via het neutrale Nederland. De stelling loopt van Knokke tot Beveren en sluit ter hoogte van Vrasene aan bij de eveneens Duitse Stellung Antwerpen, gebouwd in dezelfde periode. Tussen Strobrugge (Maldegem) en Vrasene werden de bunkers opgetrokken met geprefabriceerde betonstenen.
De bunkers te Mendonk moeten gezien worden in het licht van de bescherming van het Kanaal Gent-Terneuzen en Moervaart.
De voor de linie unieke bunker heeft een vergrote verblijfsruimte. Er zijn twee toegangen (achter- en zijgevel) weg van het kanaal en verbonden door een gang. Met klimijzers bereikte men het dak dat tevens dienst deed als mitrailleurplatform.
- ARTORIA BVBA 2011: De Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland, Een thematische synthese, Eeklo, Comeet vzw.
- DECOODT H. s.d.: II. De belangrijkste militaire gebeurtenissen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen, (onuitgegeven onderzoeksresultaat Onroerend Erfgoed).
- HANTSON K. 2011: De Grooten Oorlog: De impact van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) op Oost-Vlaanderen, (onuitgegeven studie, KUL, masteropleiding culturele studies).
- SAKKERS H., DE HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung van Knokke tot Antwerpen Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.: Witsand uitgevers.
- VAN DOORSLAER A. 2011: De bunkers van Eksaarde, De Souvereinen 3.