Pastorie van de Sint-Lambertusparochie

Beschrijving

Pastorie, van 1869-1875, ter vervanging van een oudere pastorie uit de 16de eeuw, waarvan naar verluidt resten in de tuin.

Harmonisch geheel: dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, leien), voorafgegaan door twee linden en een met gras begroeid voortuintje, omgeven door ijzeren hek (20ste eeuw).

Bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel met kwarthol geprofileerde afzaat. Licht verhoogde begane grond. Horizontaal geleed door doorgetrokken lekdrempels boven, arduinen puilijst, deels omlopende bakstenen druiplijsten en doorgetrokken panelen op de hoogste borstwering. Getoogde vensters op arduinen lekdrempels; ontlastingsbogen van gesinterde steen. Centrale deurtravee uitlopend op dakvenster in puntgeveltje met natuurstenen aflijning en bekronend kruis: steekboogdeur onder omlopende druiplijst. Gecementeerde zijtuitgevels met imitatie-muurvlechtingen en sobere steekbogige openingen.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Berlaar Sint-Lambertus.