Hoeve Covens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Covens

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Domein Ertbrugge - Zwarte Arend

Beschrijving

Voormalige pachthoeve van kasteel Ertbrugge, zie oostelijke oriëntatie van de voorgevel, gelegen op deels omhaagd domein, omgeven door landbouwzone. Losstaande bestanddelen met ten oosten woonstalhuis (nok parallel aan de straat) met kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw, parallel gelegen westelijke langsschuur, grotendeels uit het derde kwart van de 20ste eeuw (brandde af in 1947) en ten zuiden (houten) wagenhuis en bakhuis (nokken parallel aan en loodrecht op de straat).

Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen, golfplaten). Woonstalhuis met recent gecementeerde westgevel met opkamer: een foto van 1938 vertoont nog witgekalkte omlijstingen en een Maltzerer kruis boven de keldervensters; noordgevel met zandstenen hoekblokken en kruiskozijn. Overwegend vernieuwde rechthoekige muuropeningen. Bewaarde waterput ten westen van woonstalhuis.

Auteurs: Plomteux, Greet