Zomereik als hoekboom bij gemeenteschool

Beschrijving

Bij het begin van een toegangsweg, en bij de voormalige gemeenteschool langs de Schoolstraat, staat in de hoek van een kadastraal perceel een opgaande zomereik. Uit de kadastrale kaart van Popp (1842-1879) blijkt dat de school aanvankelijk gelegen was op een driehoekig perceel, begrensd door een toegangsweg en de huidige Schoolstraat. Deze toegangsweg werd gedeeltelijk naar het zuiden verplaatst, vermoedelijk omstreeks 1925, om de bouw van het nieuwe schoolgebouw (bouwjaar 1925) mogelijk te maken. Op dat ogenblik wijzigde de kadastrale situatie en werd de boom waarschijnlijk aangeplant als hoekboom in de hoek van het perceel. Dit is een oud gebruik waarbij men de kadastrale situatie fixeert met een boomaanplanting, om te voorkomen dat de door de landmeter geplaatste hoeksteen zou worden verzet. Bomen kunnen immers niet verplant worden zonder dat daar sporen van achterblijven. Omdat de eik hier ook op de grens met de (nieuwe) toegangsweg is geplant voorkwam men hierdoor tevens het afsnijden van de bocht bij het afslaan. Gezien zijn oriëntatie ten op zichte van het schoolgebouw, namelijk in het zuidoosten, is hij hoogst waarschijnlijk ook als zonnescherm nuttig geweest.

Auteurs: Van der Linden, Geert

In 2018 blijkt dat de boom inmiddels werd gerooid. Mail Eric Plovyt d.d. 05/10/2018