Nationaal Visserijmuseum

Beschrijving

Ontstaan in 1932 en ondergebracht in het gemeentehuis; inhuldiging op 12 juli 1932; in 1940 vernietiging van gemeentehuis en museum. Huidig visserijmuseum naar ontwerp van architect Arthur Degeyter (Sint-Andries) van 1963; inhuldiging 23 juni 1974. Ingeplant op de plaats van de in 1940 vernielde parochiekerk, achter het huidige gemeentehuis; bakstenen kerkhofmuur met hekpijlers, grotendeels bewaard. Heden met bomen omringd open grasplein, waarrond gebouwen met betrekking tot museum, verspreid.

Opbouw in verschillende fasen:

1. Visserswoning ten noordwesten van het grasplein: ontwerp teruggaand op een vissershuisje te Koksijde; reconstructie naar spiegelbeeld. Woonhuis van vier traveeën + rechts stal- en schuurgedeelte van twee traveeën en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak met kort overstekende rand (Vlaamse, deels aangestreken pannen), naar ontwerp van architect Arthur Degeyter (Sint-Andries), van 1969. Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint; uitstekende ankerbalken in rechter gedeelte. Rechthoekige muuropeningen: beluikte kozijnvensters (houten kruiskozijn) met kleine roedeverdeling, kozijndeur ter hoogte van tweede travee, tweedelige staldeur en schuurpoort. Lager aanbouwsel onder zadeldak tegen linker zijgevel. Gereconstrueerd interieur. Voorliggende moestuin met rechthoekige waterput.

2. Galerij ten westen, alwaar verschillende typen miniatuurvissersvaartuigen, alsook nevenfacetten onder meer zeil-, manden-, touw- en tonnenmakerij, visserskledij en kunstwerken in verband met zee en visvangst, tentoongesteld.

3. Zogenaamd "In de peerdevisscher-Estaminet" ten noordoosten. Gereconstrueerde vissersherberg uit de jaren 1900 met dito interieur. Materiaal afkomstig van twee afgebroken vissershuisjes te Koksijde, Silicostraat, nummer 3 en 5.

4. Ten zuidoosten, visserssloep.

Gepland: kade met aanlegsteiger.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

De galerij is gesloopt. De visserssloep ‘Martha OD.1’ is opgesteld binnenin het museum. De kade met aanlegsteiger is inmiddels gebouwd.

Bron: NAVIGO-museum 2022, In NAVIGO-museum komt een potvis wonen. [Online]. https://www.navigomuseum.be/nl/navigo-museum-komt-een-potvis-wonen (geraadpleegd op 12 december 2022).

• Informatie verkregen van de gemeente Koksijde (23 december 2022).
Auteurs: Jacobs, Els