erfgoedobject

Kasteel van Battenbroek

bouwkundig element
ID
1691
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1691

Juridische gevolgen

Beschrijving

Omgracht domein met poortgebouw (nummer 9) ten noordoosten en kasteel (nummer 11) ten zuiden, gelegen op een lichte verhevenheid, mogelijk verwijzend naar een zeer oude oorsprong. In 1220 is er sprake van een castrum. Volgens literatuurbronnen, in de 13de eeuw mogelijk één der vier burchten (naast Nekkerspoel, Rumst en Ruisbroek) der Berthouts, die dienst deden als versterking; in zijn huidige vorm naar verluidt opklimmend tot circa 1830, doch herhaaldelijk aangepast.

Bepleisterd en beschilderd classicistisch landhuis met peristilium en neogotische kapel van circa 1907. Naar verluidt sterk aangepast naar ontwerp van E. Welch met gerecupereerd materiaal van de Wereldtentoonstelling van 1958. Bezoek werd niet toegestaan.

Poortgebouw, volgens de literatuur opklimmend tot de 13de-14de eeuw, van bak- en zandsteen, met korfboogpoort in zandstenen kwarthol-omlijsting; de kettinggaten van de vroegere ophaalbrug zijn nog duidelijk zichtbaar.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Mechelen/Walem, schetsen 1907/1.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Battenbroek

  • Is deel van
    Zennegat - Battenbroek


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteel van Battenbroek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1691 (Geraadpleegd op )