Erfgoedlandschap

Zennegat-Battenbroek

Erfgoedlandschap van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van erfgoedlandschappen vind je op onze website.

Beschrijving

Het erfgoedlandschap 'Zennegat-Battenbroek' werd aangeduid op basis van de vastgestelde ankerplaats 'Zennegat-Battenbroek' bij gewestelijk RUP 'Cluster Dijlevallei'.

Is de aanduiding van

Zennegat en Battenbroek

Heffen, Mechelen, Walem (Mechelen), Rumst (Rumst), Heindonk (Willebroek)
Het Zennegat - Battenbroek is een rivierenlandschap, gekenmerkt door de samenvloeiing van de Dijle, Nete en Zenne. De begroeiing is zeer gevarieerd met onder andere hooi- en graasweiden doorkruist met grachtjes, bomenrijen, broekbossen en loofbossen. Het gebied bevat eveneens afgesneden en verlande meanders. Het landschapsbeeld wordt hoofdzakelijk bepaald door de kleinschaligheid en de afwisseling in structuur met talrijke kleine landschapselementen, de kasteelparken en de oude dijken.

Is de omvattende aanduiding van

Dorpswoningen

Zennegat 19-21 (Mechelen)
Bakstenen rij- en hoekhuisje van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw.

Kleine Bergen 8 (Willebroek)
Woonstalhuis schuin ingeplant ten opzichte van de straat en opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.

Hoeve 't Prinsenhof

Kleine Bergen 14, 12A (Willebroek)
Hoeve van 1866, bestaande uit in elkaars verlengde gelegen schuur en woonstalhuis.

Hoeve 't Vossekot

Kleine Bergen 4 (Willebroek)
Achterin gelegen, leegstaande hoeve met losstaande bestanddelen, omgeven door weiland en bos, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Hoeve Hooghuis

Hogeweg 253 (Mechelen)
Vermoedelijk voormalig Spaans fort opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw; heden L-vormig hoevecomplex.

Kanaal Leuven-Dijle

Boortmeerbeek, Hever (Boortmeerbeek), Tildonk, Wespelaar (Haacht), Herent (Herent), Buken, Kampenhout (Kampenhout), Leuven, Wilsele (Leuven), Mechelen, Muizen (Mechelen), Hofstade (Zemst)
Het kanaal Leuven-Dijle verbindt het Brabantse hinterland met het Scheldebekken. Het kanaal werd aangelegd in 1752 en kende enkele aanpassingen in de jaren erna om ze bevaarbaar te houden. Ze heeft een totale lengte van 30 kilometer, het tracé werd in de loop van de tijd niet aangepast. Ook de vijf sluizen dateren allen uit deze aanlegperiode: Tildonk, Kampenhout, Boortmeerbeek, Battel en Zennegat. Langs weerzijden liggen op de meeste plaatsen dijken om het water op het juiste niveau te houden. Jaagpaden, nu veelal behouden als fietspad liggen langs het volledige traject. In Leuven komt het kanaal in de stad in de Kanaalkom.

Kasteel van Battenbroek

Battenbroek 11 (Mechelen)
Omgracht domein met poortgebouw opklimmend tot de 13de-14de eeuw ten noordoosten en een herhaaldelijk aangepast kasteel ten zuiden.

Mariakapel

Battenbroek (Mechelen)
Sobere, witgeschilderde bakstenen kapel onder rieten zadeldak, uit de jaren 1950.

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist en Sint-Amandus

Dorpsplein (Willebroek)
Georiënteerde, neogotische, driebeukige kerk van zes traveeën met een koor van twee rechte traveeën en een driezijdige sluiting, van 1854-1856 naar ontwerp van F. Berckmans.

Pastorie van de Sint-Jan-Baptist en Sint-Amandusparochie

Dorpsplein 2 (Willebroek)
Pastorie in neotraditionele stijl, na de verwoesting in de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd in 1918 naar ontwerp van E. Careels.

Polderhoeve

Battenbroek 20 (Mechelen)
Hoeve bestaande uit een woonstalhuis met schuur ten westen, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.

Rij dorpswoningen

Zennegat 6, 10-18 (Mechelen)
Bakstenen huizen van één tot twee bouwlagen onder zadeldak uit de 19de eeuw.

Villa

Battenbroek 22-26 (Mechelen)
Alleenstaande villa van omstreeks 1962, bijgebouw met hergebruikte spiegelboogpoort van blauwe hardsteen.

Villa

Dorpsplein 3 (Willebroek)
>Alleenstaand dubbelhuis in eclectische stijl met lichte art-nouveau-inslag, uit het begin van de 20ste eeuw.

Woning Uit de Wind

Zennegat 23 (Mechelen)
Onder de dijk gelegen, dwars nummers 15-21 ingeplant huisje van twee traveeën en bouwlagen onder zadeldak.