erfgoedobject

18de-eeuws burgerhuis

bouwkundig element
ID
17977
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17977

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument 18de-eeuws herenhuis
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

Beschrijving

Herenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw; twee bouwlagen en vier aaneensluitende traveeën onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien), in de gevelas voorzien van een steekbogige dakkapel in een arduinen omlijsting met voluten en een vaas als bekroning. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met geblokte hoekdammen. Arduinen plint met geprofileerde panelen met uitgeronde hoeken; herhaling van dit motief op de borstwering van de verdieping. Steekboogvensters in geprofileerde arduinen omlijsting. Dito deur in rijk geprofileerde arduinen omlijsting op neuten, voorzien van een schelpvormige sluitsteen en accoladevormige tussendorpel; ijzeren waaier. Gevelbekroning door middel van een gelede architraaf, vlakke fries en eenvoudige kroonlijst.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Roomstraat

 • Is deel van
  Stadskern Lokeren


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: 18de-eeuws burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17977 (Geraadpleegd op 14-06-2021)