erfgoedobject

Ingangspoort van de citadel

bouwkundig element
ID
18197
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18197

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ingangspoort van de citadel
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Citadelpark
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Citadelpark
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ingangspoort van de citadel. Enig resterend gedeelte van de citadel (samen met een tot berg- en werkplaats ingericht gedeelte voor de plantsoendienst bij de grot (westen) gelegen aan de oostzijde van het park en daterend van 1826.

Neoclassicistisch poortgebouw met centrale rondboogdoorgang in geblokte arduinen omlijsting, geflankeerd door dito pilasters onder driehoekig fronton met reliëfs en in 1830 vervangen Belgisch wapenschild "L'union fait la force". Behouden Latijnse inscriptie onder de fries: "nemo me inpune lacesset". Links en rechts bakstenen vertrekken voor de wacht.

Achtergevel met imitatievoegen in het middenrisaliet en op de hoekpilasters. Telkens een centrale rondboogdeur met bekronende oculus en dito vensters in de zijpartijen. Aflijnend hoofdgestel en bekronende ijzeren leuning.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Citadelpark


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ingangspoort van de citadel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18197 (Geraadpleegd op )