Hoekcomplex ontworpen door Geo Henderick

Beschrijving

Als architectonisch geheel ontworpen hoekcomplex met de Godshuizenlaan (nummer 161-163) in een expressionistische baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School, gesigneerd "Geo Henderick, architecte, Gand", volgens bouwaanvraag van 1928. Huizenblok met drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met parabolische dakkapellen. Vlakke gecementeerde onderbouw met gekoppelde rechthoekige deuren en poorten gescheiden door haast vierkante vensters. Contrasterende symmetrisch opgebouwde en plastisch uitgewerkte bakstenen bovenbouw met afgeronde in- en uitspringende partijen. Brede centrale afgeknotte puntgevel met gebogen erker en bekronende ijzeren balkonleuning voor het bovenste deurvenster. Trapsgewijs verspringende zijpenanten met kleine venstertjes. Gelijkaardige hoekrisalieten met smallere bekronende puntgevel. Identieke tussenliggende gevelwanden met loggia op de tweede bouwlaag en afgeronde erker met balkon op de derde verdieping, gekoppelde vensters in de overige traveeën. Decoratief baksteenverband in de borstweringen en voor de venster- en gevelaflijning. Ramen met bewaard houtwerk met typische horizontale verdeling. Deuren met siersmeedwerk en deurtrekker in de vorm van een zeepaardje.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1928/B/72.