Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Veerleplein en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving

Beschrijving

Huizenrij deel uitmakend van hoekcomplex, heden uitziend op het graspleintje waar eertijds de Houtlei uitmondde in de Lieve. Omvattende vier panden waarvan de drie linker vermoedelijk in kern opklimmend tot begin 18de eeuw en het hoekpand (nummer 10) in dezelfde stijl toegevoegd begin 20ste eeuw na de demping van de Houtlei. Verankerde baksteenbouw met verwerking van natuursteen (zandsteen en arduin). Begane grond met winkelpuien.

Voorgevels van respectievelijk drie, vier en drie traveeën en vier bouwlagen onder schilddak (leien), uit de eerste helft van de 18de eeuw, ontpleisterd en gerestaureerd in begin 20ste eeuw en opgevat als een gevelwand. Aflijnende waterlijsten geleden de gevel horizontaal terwijl de vier gekoppelde middentraveeën, uitgewerkt als risaliet, de gevel accentueren. Zelfde gevelordonnantie als hoekpand waarvan de voorgevel oorspronkelijk hiervan gekopieerd werd. De zijtraveeën hebben bredere penanten.

De achtergevelwand uitziend op de Lieve is opgesplitst in verschillende topgevels met haakse zadeldaken (pannen): twee nieuwe trapgevels waarvan de linker overkraagt op het water; een vermoedelijk gerestaureerde trapgevel (17de eeuw) met vier bouwlagen onder meer met zichtbare kelderverdieping met overkragende bovenverdiepingen op twee rondbogen rustend op zandstenen consoles en een puntgevel met schouderstukken.