is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Veerleplein en omgeving
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Dubbelhuis van zeven traveeën met twee bouwlagen onder mansardedak (leien), op een balk van de zoldering gedateerd "1767, A:I:M"; volgens archiefstukken verbouwd in 1771. Verankerd zandstenen voorgevelparement tot de tweede bouwlaag, de drie hoger oplopende middentravee zijn echter van baksteen (verbouwing van 1771) onder driehoekig fronton met oeil-de-boeuf. Rechthoekige vensters, gescheiden door smalle penanten met kwartholle dagkanten. Bovenvensters met rocailleconsooltjes op de middenstijl en gesmeed ijzeren leuningen in de tweede en zesde travee. Brede spiegelboogvormige poortomlijsting met kwarthol geprofileerd beloop op neuten, onder gebogen druiplijst met bladfestoenen in de zwikken. Vleugeldeur met accoladevormige tussendorpel met roccaillesluitsteen en fraai bovenlicht. Bepleisterde achtergevel met identieke ordonnantie.
Zijvleugel, aanvankelijk langs de Houtlei gelegen. Drie bouwlagen met zichtbare kelderverdieping en vier traveeën waarvan de twee linkse traveeën vooruitspringen, onder zadeldak (pannen). Bepleisterde voorgevel volgens bouwaanvraag van 1840. Horizontaal belijnde lijstgevel met imitatiebanden op de begane grond, doorlopende cordons en aflijnende kroonlijst op klosjes boven een meanderfries.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)