Herenhuis in second-empirestijl

Beschrijving

Monumentaal herenhuis in second-empirestijl, volgens bouwaanvraag en op de plint gesigneerd en gedateerd "A. Steurbaut 1865" - "F. Claeys-Waterloos" (eigenaars). Gebogen natuurstenen voorgevel met drie bouwlagen van vijf traveeën onder een schilddak (leien) aanvankelijk met belvedère. Begane grond van arduin, met afgevlakte bossage boven de geprofileerde plint. Horizontaal belijnde bovenverdieping met zware puilijst, doorlopende cordons en uitgewerkt hoofdgestel met architraaf, fries met geprofileerde casementen en kroon- en tandlijst op uitgelengde modillons als gevelbekroning. Licht getoogde vensters in geprofileerde arduinen omlijsting met sluitsteen; op de hoofdverdieping rijker versierd met gebogen fronton, onderbroken door gesculpteerde mannenhoofden in rankwerk; versierde borstweringen.

Behouden interieur met fraai trappenhuis in neoclassicistische stijl; salons met rijk versierde stucplafonds onder meer met banderollen met de namen van de eigenaars.

Bakstenen koetshuis achteraan in de tuin volgens archiefstukken van 1866. Drie traveeën brede voorgevel met twee bouwlagen onder zadeldak (zinkplaten). Geaccentueerde middentravee die iets hoger oploopt en afgelijnd is met overhoekse pinakels. Rechthoekige poorten en rondboogvensters op de bovenverdieping.

Achtergevel zichtbaar vanuit de tuin van Burgstraat nummers 9-11: bakstenen vleugel, heden met twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (pannen) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verticaal geritmeerde gevel door kolossale bakstenen pilasters waartussen per travee een steekboogvormig benedenvenster en twee gekoppelde rondboogvenstertjes onder bakstenen lijst gevat zijn. Heden zijn alle vensters gedicht. Bakstenen friezen lijnen de bouwlagen af.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1865/10708 en 1866/10709.