erfgoedobject

Werkplaatsen

bouwkundig element
ID
200620
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200620

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Werkplaatsen
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Merksplas Kolonie
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Rijksweldadigheidskolonie Merksplas
  Deze bescherming is geldig sinds 29-06-1999

Beschrijving

Vier ten noordoosten van de gevangenis gelegen werkhuizen, oorspronkelijk elk met een opeenvolging van zes sheddaken (nok loodrecht op de straat, golfplaten), zoals in de twee oostelijke blokken. Bevatten onder meer een leerlooierij, meubelmakerij, weverij, smidse, drukkerij,...

Langsgevels en aaneengeschakelde kopgevels geritmeerd door lisenen, getande baksteenlijst en houten kroonlijst. Segmentboogpoorten en dito gedichte muuropeningen in de onderbouw van de langsgevels; blinde segmentboogvelden onder bekronende bredere ontlastingsboog in de kopgevels.

Aanpassingen/wijzigingen: dichtbouwen van de open ruimten tussen de blokken, verbouwen van de typische bedaking tot zadeldak in de twee westelijke blokken waarin enkel de gietijzeren kolommen bewaard zijn, het wijzigen van muuropeningen, en zo meer.

Interieur van de twee oostelijke blokken: bewaarde dakstructuur met behouden glasvlakken en ijzeren spanten ondersteund door gietijzeren liggers met gewalste profielen en dito kolommen.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 2002


Relaties

 • Is deel van
  Merksplas Kolonie


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Werkplaatsen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200620 (Geraadpleegd op 11-05-2021)