Herdenkingsmonument en roepsteen

Beschrijving

Herdenkingsmonument voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, gelegen aan de noordzijde van de Sint-Pieterskerk. In oorsprong enkel voor slachtoffers van de Eerste Oorlog doch sinds de Tweede Wereldoorlog gedenkt het monument ook de slachtoffers van deze oorlog. Vervaardigd door Viaene-Lagae uit Kortrijk (zie signering). De feestelijke onthulling van het monument, samen met het planten van de Vrijheidsboom, vindt plaats op 23 november 1919.

Arduinen monument op rechthoekig platform met op de hoeken obusvormige paaltjes; daarop een sokkel met vooraan het uitgehouwen opschrift "GESTORVEN VOOR 'T VADERLAND". Naar boven toe versmallende rechthoekige zuil met verdiept paneel, waarop kruis en opschriften "1914-1918", "1940-1945" en "AAN ONZE HELDEN" in vlakreliëf, en centraal gedecoreerd met sabel, lauwerenkrans, vaandel; op de linkerkant "DOODGEMARTELDE OPGEËISCHTE BURGERS" (de namen), "WEE HEM DIE ONRECHT DEED, WEL HEM DIE ONRECHT LEED" en op de rechterkant "GESNEUVELDE SOLDATEN" (de namen), "GINDS LIGGEN HUN LIJKEN BEGRAVEN IN 'T ZAND HOOP OP DEN OOGST O! VLAANDEREN". Bekroning met uitstekende kroonlijst en gebogen bekroning met acroteria; aan de voorkant bovenaan het wapenschild van Hulste.

Voor de sokkel ligt op de grond een steen versierd met een geweer en een helm in vlakreliëf, die bij de heraanleg van het dorpsplein in 2005 werd ingekapseld in een arduinen stoep.

Arduinen roepsteen, thans geplaatst vóór het huldemonument doch eertijds gelegen vóór het gemeentehuis.

• Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 115 en 138.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden... Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1995, p. 133.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie