Onderstation van de Antwerpse Elektriciteitsmaatschappij

Beschrijving

Onderstation van de Antwerpse Elektriciteitsmaatschappij, opgericht in 1908, in een periode dat deze maatschappij in volle ontwikkeling is, onder meer met de bouw van een grote nieuwe centrale in Merksem.

In 1908 richt de "Compagnie Electrique Anversoise" zich tot de stad met achtereenvolgens een slopingsaanvraag voor "vijf achterhuizen" in de Duinstraat, een aanvraag voor het oprichten van een nieuw "gebouw" op deze plaats en de aanvraag van een milieuvergunning voor een "onderstation voor elektriciteitsbedeeling" in dit nieuwe gebouw. In 1924 wordt een fundering in beton aangevraagd bij de stad, in 1960 volgt een verbouwing.

Begin 21ste eeuw staat het gebouw leeg en wordt het verkocht door de stad.

Het gebouw bestaat uit een hoofdvolume haaks op de straat. Achterin het perceel zijn recentere magazijnen onder platte daken gebouwd.

Hoofdvolume van twee bouwlagen onder zadeldak (metalen spant, dakbedekking met bitumen) met verhoogde nok voor de lichtinval en ventilatie. Rode baksteenbouw; zijgevels versierd met witte bakstenen banden, voorgevel op hardstenen sokkel met een parement van lichtgele baksteen met rode en zwarte bakstenen ornamentiek voor sierbanden en aan de bovenvensters.

In de voorgevel zit centraal een grote rechthoekige poortopening van 5 meter hoog in hardstenen omlijsting. Rechthoekige benedenvensters met hardstenen kozijn en steile afzaat. Bovenvensters zijn rondbogig met hardstenen afzaat en sluitsteen; kleine roedeverdeling.

Via de inkompoort is de grote werkplaats met betonvloer bereikbaar, twee verdiepingen hoog. Achterin de zaal bevinden zich verschillende lokalen en een oude elektriciteitscabine. Aan straatzijde, een verdieping bereikbaar vanuit de grote zaal via een trap en een balkon; ingedeeld in verschillende burelen.

Links van het hoofdvolume ligt achter de stalen poort een open koer met daarachter een overdekte garage met achteraan een poort die toegang kan geven tot het achterliggende magazijn.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwvergunningen, 1908/357, 1908/366, 18/41792, 1924/19718, 25/20984, 25/39062.

Auteurs :  Hooft, Elise