erfgoedobject

Gedenkzuil slachtoffers Eerste Wereldoorlog

bouwkundig element
ID
208902
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208902

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog (buiten het kerkhof langs de Sint-Andriesstraat, ten noorden van de kerk). Naar ontwerp van L. Tanghe uit Brugge (inscriptie sokkel) en geleverd circa 1920.

Blauwhardstenen sokkel opgebouwd uit vier vierkante en naar boven toe versmallende blokken waarop een vierkante zuil bovenaan spitsbogig afgewerkt en versierd met enkele groeven en een fijne kroonlijst. De zuil is onderaan voorzien van drie elkaar overlappende rijen palmetten. Op de zuil in vlakreliƫf een kruis en palmtak en opschrift "GIFTE DER/ GEMEENTE ZANDE/ AAN HARE/ GESNEUVELDE/ WAPENBROEDERS/ EN BURGERS". Daaronder een helm en twee gekruiste sabels. Op de sokkel de namen van de soldaten en van de oud-strijders met hun sterfdata (tot en met 1924), "BURGERS", de namen en sterfdata. Alle namen zijn chronologisch gerangschikt.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 445-446.

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gedenkzuil slachtoffers Eerste Wereldoorlog [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208902 (Geraadpleegd op )