Gedenkzuil slachtoffers Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog (buiten het kerkhof langs de Sint-Andriesstraat, ten noorden van de kerk). Naar ontwerp van L. Tanghe uit Brugge (inscriptie sokkel) en geleverd circa 1920.

Blauwhardstenen sokkel opgebouwd uit vier vierkante en naar boven toe versmallende blokken waarop een vierkante zuil bovenaan spitsbogig afgewerkt en versierd met enkele groeven en een fijne kroonlijst. De zuil is onderaan voorzien van drie elkaar overlappende rijen palmetten. Op de zuil in vlakreliëf een kruis en palmtak en opschrift "GIFTE DER/ GEMEENTE ZANDE/ AAN HARE/ GESNEUVELDE/ WAPENBROEDERS/ EN BURGERS". Daaronder een helm en twee gekruiste sabels. Op de sokkel de namen van de soldaten en van de oud-strijders met hun sterfdata (tot en met 1924), "BURGERS", de namen en sterfdata. Alle namen zijn chronologisch gerangschikt.

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 445-446.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie