Burgerhuis met magazijn, bureel, stallen en remises

Beschrijving

Deze twee opvallende eclectische gebouwen werden rond 1904 gebouwd als burgerhuis met magazijn, bureel, stalling en remises voor koopman Frans Wens. Bouwmeester Jean De Vroey tekende het ontwerp, helemaal in de lijn van zijn oeuvre, dat rond 1900 vooral woningen met een eclectische gevel bevat.

Het geel bakstenen burgerhuis (20), wellicht bedoeld als woonhuis voor Frans Wens, telt drie traveeën en drie en een halve bouwlaag. De begane grond is verbouwd; de bovengevel bleef origineel. De lijstgevel is afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen en op twee grote hardstenen consoles, gedragen door overhoekse pilastertjes die de traveeën van elkaar scheiden. Het materiaalgebruik is uitgesproken eclectisch, met name gele baksteen met gebruik van natuursteen voor ornamentiek en rode baksteen voor banden. Een aantal elementen is geput uit de art nouveau, zoals de mooie, in hardstenen omlijsting gevatte hoefijzerbogige bovenvensters en de sgrafittopaneeltjes met bloemmotieven in de borstweringen op de derde bouwlaag. De tweede bouwlaag is afgewerkt door een hardstenen centraal balkon met balustrade, doorlopend in de borstweringen van de zijvensters.

Het naastgelegen pand voor burelen, opslagplaats en stallingen, is een rode baksteenbouw van drie brede traveeën en vijf bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak. De opvallende lijstgevel kreeg een eenvoudige houten kroonlijst, een hardstenen plint en een rood bakstenen parement versierd met gele en zwarte banden. De traveeën zijn van elkaar gescheiden door pilasters, die de bogen op de bovenverdieping dragen. Rechthoekige vensteropeningen, op de begane grond onder zwarte rollaag, op de verdiepingen in een hardstenen omlijsting. Oorspronkelijk hadden de benedenvensters diefijzers. De brede poort in de linkertravee leidt via een doorgang naar het pakhuis, een grote rechthoekige ruimte die door vier pijlers wordt gestut, en naar de achterliggende koer met vier paardenstallen en remises. Vooraan het gebouw bevindt zich op het gelijkvloers het bureel, bereikbaar via de deur in de rechter travee. De verdiepingen van het pakhuis zijn te bereiken via een trap in het magazijn, parallel met de straat.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 83.

Auteurs: Cornelis, Fien; Hooft, Elise