erfgoedobject

Architectenwoning Aloïs Scheepers

bouwkundig element
ID
209469
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209469

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1886 voor rekening van architect Aloïs Scheepers. Deze diende midden jaren 1880 bouwaanvragen in voor in totaal twaalf woningen in deze straat, onder meer het naastgelegen huis op nr. 10, met een sterk aangepaste neotraditionele bakstenen gevel.

De woning staat in het straatdeel tussen de Amerikalei en Brederodestraat, waar zich de gaafst bewaarde eind-19de-eeuwse huizenrij van de straat bevindt. Verzorgde bepleisterde en beschilderde lijstgevel met houten kroonlijst op klossen met een rechte muizentandfries, geritmeerd door kordons, doorlopende onderdorpels en rechthoekige muuropeningen. Fijn uitgewerkt gietijzeren balkonleuning en borstweringen op de eerste verdieping. Mooi schrijnwerk op het gelijkvloers.

Uit latere bouwdossiers van deze architect, blijkt dat hij er zelf gaat wonen. Aloïs Jozef Frans Scheepers, was vanaf 1863 tekenaar in stadsdienst, oprichter van het ‘Etablissement Géographique A. Scheepers’ en vanaf 1888 hoofdconducteur van de dienst stadswerken onder leiding van stadsingenieur Gustaaf Royers.

Aloïs Scheepers komt bij de herinventarisatie van de 19de-eeuwse wijken van Antwerpen tevens naar voor als een architect van bescheiden burgerhuizen met eenvoudige lijstgevels. Vaak kreeg de gevel een neoclassicistische aankleding; een eenvoudige bakstenen gevel geïnspireerd op de neotradionele bouwstijl, was ook een optie. Hij realiseerde de woningen in kleine reeksen voor privé-investeerders. Deze manier van werken verklaart de vrij standaard afwerking van de woningen, die volgens het klassieke eind-19de-eeuwse schema werden opgebouwd en ingedeeld. Zijn eigen woning is hier een representatief voorbeeld van.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1886 # 617 (8), 1887 # 1381 (10).

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Architectenwoning Aloïs Scheepers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209469 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.