Convent Ter Leye

Beschrijving

Zogenaamd "Convent Ter Leye". Ruim hoekgebouw van twee bouwlagen van 1653-54. Links van de voorgevel gekanteeld muurtje met steekboogpoort, volgens archieffoto's eertijds voorzien van siervaas. Voorgevel afgelijnd met hoekstenen: trapgevel (10 trappen + topstuk) van drie traveeën en lijstgevel van drie traveeën, afgedekt met zadeldaken (pannen, respectievelijk nok loodrecht op de straat en nok parallel aan de straat). Verankerde bak- en zandsteenbouw. Voormalige kruiskozijnen met ontlastingsbogen van alternerend bak- en zandsteen. In de geveltop behouden kruiskozijn geflankeerd door twee kleinere rechthoekige vensters. Rechthoekige deur oorspronkelijk met kloosterkozijn (thans rechthoekig venster) onder een ontlastingsboog.

Rechter zijgevel (in Begijnhofdries) van vijf traveeën. Linker zijtrapgevel uitziend op tuintje. Haakse aanbouw met trapdakvenster. Aan de achterzijde punt- en tuitgevel, laatst genoemde met behouden muurvlechtingen en kruiskozijn.

• Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 88.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke