is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Convent Ter Leye
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Sint-Elisabethbegijnhof: Convent Ter Leye
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Begijnhof Sint-Elisabeth
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof Sint-Elisabeth
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Convent Ter Leye
Deze vaststelling was geldig van tot
Ruim hoekgebouw van twee bouwlagen van 1653-54. Links van de voorgevel gekanteeld muurtje met steekboogpoort, volgens archieffoto's eertijds voorzien van siervaas. Voorgevel afgelijnd met hoekstenen: trapgevel (10 trappen + topstuk) van drie traveeën en lijstgevel van drie traveeën, afgedekt met zadeldaken (pannen, respectievelijk nok loodrecht op de straat en nok parallel aan de straat). Verankerde bak- en zandsteenbouw. Voormalige kruiskozijnen met ontlastingsbogen van alternerend bak- en zandsteen. In de geveltop behouden kruiskozijn geflankeerd door twee kleinere rechthoekige vensters. Rechthoekige deur oorspronkelijk met kloosterkozijn (heden rechthoekig venster) onder een ontlastingsboog.
Rechter zijgevel (in Begijnhofdries) van vijf traveeën. Linker zijtrapgevel uitziend op tuintje. Haakse aanbouw met trapdakvenster. Aan de achterzijde punt- en tuitgevel, laatstgenoemde met behouden muurvlechtingen en kruiskozijn.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)